. . .gezond zijn is bewegen

Dry Needling

Shoera Linssen is de Dry Needling-therapeute van Kuijs Fysiotherapie
Dry Needling richt zich op de behandeling van, meestal al langer bestaande. spierklachten en behoort tot het domein van de fysiotherapeut.
Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.
Meestal is de verbetering direct voelbaar. 

Wat is is een spierverharding (myofasciaal triggerpoint)?

Een myofasciaal triggerpoint (pijnlijke spierverharding) is een (zeer) drukpijnlijke plek in een spier. In de spierbuik van deze spier kan men een strakke streng waarnemen waarin een plaatselijke verdikking zit (‘knoop) ’Deze plek is pijnlijk bij druk en kan een karakteristieke uitstralingspijn doen ontstaan. De patiënt herkent in de uitstralende pijn zijn klacht. Een myofasciaal triggerpoint veroorzaakt vaak een veranderde spierfunctie (spierkrachtafname, spierverkorting etc.).

Dry Needling in de praktijk 

Onderzoek

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek wordt onderzocht of er verhardingen in spieren aanwezig zijn, en of deze verhardingen een oorzaak kunnen zijn van de pijnklachten en/of het niet goed functioneren van deze spier.
Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteed ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar een spier.

Behandeling

Bij Dry Needling wordt met behulp van uiterst dunne naalden de spierverhardingen in de spier nauwkeurig aangeprikt. Door het gericht prikken met een naaldje vindt er een reflexmatige aanspanning van de spier plaats, waarna de spier de spier zich direct weer ontspant.
Veelal treedt de voor de patiënt zo bekende uitstralingspijn op. Het komt voor dat u wat gaat zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt maar dat herstelt zich snel. Het kan zijn dat u gedurende enkele uren tot maximaal 2 dagen een beurs gevoel heeft op de plaats waar geprikt is. Een enkele keer kan een arm of been eerst wat slap en vermoeid aanvoelen.
De patiënt ervaart na een Dry Needling behandeling naast pijnvermindering meestal direct een voelbare daling in de spierspanning en een verbeterde beweeglijkheid en kracht in betrokken spieren. Ook bij sportblessures is de triggerpuntbehandeling een uitstekend middel om de goede voorwaarden te creëren voor belastbaarheidverhoging middels training.

 

Dry Needling onderdeel van een totale behandeling

Het advies is om de behandelde spieren te stretchen en vervolgens de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie. De dry needling maakt dan ook deel uit van een totaal behandelconcept om tot herstel te komen.

 

Kosten
Bij Fysiotherapie Kuijs maakt Dry Needling deel uit van de gehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Afspraak

Wilt u een afspraak maken?